Het weer in Toronto

Toronto ligt op een vergelijkbare breedtegraad als de Franse stad Marseille of de in Toscane gelegen stad Siena. Het weer is echter wel anders dan in deze mediterrane Europese bestemmingen. In Toronto ontbreekt immers de invloed van een relatief warme grote waterpartij, waardoor het klimaat een meer continentaal karakter krijgt. In Toronto is er dan ook sprake van een warm landklimaat dat binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger aangeduid wordt met de lettercode Dfa. Andere benamingen voor dit klimaattype zijn ‘vochtig continentaal klimaat’ of ‘vochtig landklimaat’.

Kenmerkend voor het klimaat van Toronto zijn de warme vochtige zomers en de koele tot zelfs koude winters. Statistisch gezien lijken de wintermaanden in Toronto nog enigszins mee te vallen, omdat er gewerkt wordt met langjarige gemiddeldes om de klimaatcijfers vast te stellen. Wie echter actuele temperaturen bekijkt in de winter dan zie je dat er vaak sprake is van golfbewegingen in de temperatuur met regelmatig periodes met lage tot zeer lage temperaturen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de rest van het jaar. In de zomer kan het bij tijd en wijle erg heet zijn. In extreme gevallen kan de thermometer richting de veertig graden Celsius gaan.
Wees voorbereid op allerlei soorten weer

Het maakt niet uit in welk seizoen je naar Toronto reist; je moet met verschillende weertypes rekening houden als je je reisbagage in gaat pakken. Natuurlijk zul je in de winter niet te maken krijgen met extreme hitte en zul je hartje zomer geen diepvriestemperaturen meemaken. Wat echter wel gebeurt is dat voor het betreffende seizoen warme dagen en koude dagen elkaar snel af kunnen wisselen en dat er ook in het neerslagpatroon flinke verschillen voor kunnen komen op korte termijn. Op de een of andere manier is het correct voorspellen van het weer voor Toronto ook vaak vrij lastig. Soms heb je een dag waarbij er veel zon voorspeld is en blijven de wolken toch een groot deel van de dag hangen, wat weer invloed heeft op de maximumtemperatuur. Het weer is van veel factoren afhankelijk. Soms is er maar een kleine afwijking nodig in de voorspelde omstandigheden om een grotere verandering in het weer te realiseren.

Als je in de winter naar Toronto reist dan moet je rekening houden met kou (soms extreem) en winterse neerslag. Het kan evengoed ook redelijk aangenaam weer worden met temperaturen boven het vriespunt. In de zomer kan het 35 graden worden met veel zon of juist zware onweersbuien, maar ook een dagtemperatuur van 18 graden met veel wind is een optie. Pak daarom kleding en schoenen in die bij verschillende weersomstandigheden passen. Kijk of je goed met laagjes kunt werken.

Koele winters

De wintermaanden zijn gemiddeld genomen koel in Toronto. De winter begint normaliter in december, maar je kunt al in november te maken krijgen met (soms zware) sneeuwval en temperaturen onder het vriespunt. Tijdens de koudste maanden januari en februari is het vrij normaal als de temperatuur gedurende een heel etmaal niet boven het vriespunt uitkomt. Indien er een noordelijke stroming staat kan het serieus koud worden in Toronto. Denk daarbij aan min twintig tot min dertig graden Celsius, wat nog lager is dan de gangbare temperatuur in een diepvries. In combinatie met een soms snoeiharde ijskoude wind en soms ook zware sneeuwval (zogenaamde sneeuwstormen) kan het dagelijks leven in Toronto tijdens dat soort dagen lam gelegd worden. Het is dan eigenlijk niet te doen om de straat op te gaan. Dit soort omstandigheden komen niet dagelijks voor, maar behoren wel tot de mogelijkheden.

In de winter valt het grootste deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Dit gebeurt vooral vanaf december tot en met maart. In april is sneeuwval nog steeds mogelijk, maar regent het al vaker dan dat het sneeuwt.

Wispelturig voorjaar

Wanneer je van voorjaar of lente kunt spreken in Toronto, dat wil per jaar nogal verschillen. Soms houdt de winter tot in april aan, soms heb je in maart al de eerste warme (>20 graden Celsius) of bij uitzondering al de eerste zomerse dagen. Als je naar de maand april kijkt dan zie je dat het verschil tussen de hoogst gemeten en de laagst gemeten temperatuur meer dan 47 graden bedraagt (min 15 tegen ruim 32 graden boven nul). Qua neerslag zie je dat de hoeveelheid gemiddeld toeneemt naarmate het voorjaar vordert. De maanden april en mei zijn zonniger dan maart, maar er valt dan ook wat meer regen.

Alles over het weer in Toronto en de beste reisperiodes om Toronto te bezoeken.

Warme en vochtige zomers

De zomer loopt in Toronto van juni tot ongeveer halverwege september. Je mag dan rekenen op gemiddelde maximumtemperaturen van 23 tot 27 graden, wat als zeer aangenaam gezien mag worden. Regelmatig loopt het kwik op naar de tropische waarde van dertig graden en af en toe gaat de temperatuur daar ver overheen. Wat kenmerkend is voor Toronto is dat op warme dagen het ’s avonds nog wel zwoel kan zijn, maar de temperatuur gedurende de nacht vaak toch wel onder de twintig graden uitkomt. De zomers zijn gemiddeld iets natter dan de andere seizoenen. Een verschil is dat de meeste regen in de zomer gepaard gaat met (soms felle) onweersbuien. De hoeveelheid dagen waarin er tenminste 0,2 millimeter regen valt is in de zomer gemiddeld wel lager dan in andere seizoenen. De maanden juni, juli en augustus mogen met een gemiddeld percentage van 55 tot 60 procent aan zonneschijn (niet aan daglicht; dat is iets anders) tot de meest zonnige maanden in Toronto gerekend worden.

Een kort najaar

De herfst begint in Toronto vaak pas halverwege de maand september. Als je een beetje geluk hebt dan duurt de nazomer zelfs tot het einde van september terwijl je toch al wel profiteert van gunstigere hotelprijzen dan aan het begin van de maand. Het najaar betekent voor Toronto dat de temperatuur gemiddeld genomen flinke stappen neerwaarts maakt. Eind september is nog goed voor gemiddeld 19-20 graden als maximumtemperatuur en twee maanden later, aan het einde van november, is dat gemiddeld nog maar 5-6 graden boven het vriespunt. De maanden september en november zijn statistisch gezien ook de natste maanden. Wat je vooral ziet is dat de typische zomerbuien met felle neerslag en vaak ook onweer langzaam aan steeds meer plaatsmaken voor dagen met langere periodes met regen. Eind oktober kan de eerste sneeuwvlok al vallen, maar gebruikelijker is dat dit in november gebeurt.

Klimaattabel voor Toronto

In onderstaande klimaattabel staan de langjarige gemiddelde waardes zoals die gemiddeld genomen voor Toronto gelden. Let op: klimaatcijfers bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ze gelden slechts ter indicatie van het gemiddelde weer zoals het in bepaalde maanden in Toronto waargenomen is. Klimaatcijfers zijn gebaseerd op de gemeten cijfers in de afgelopen drie hele decennia.

Voor meer klimaatinfo over Toronto kun je www.klimaatinfo.nl/canada/toronto.htm bezoeken.