Vliegen naar Toronto

Om vanuit Nederland de Canadese stad Toronto te bezoeken zul je het vliegtuig in moeten stappen. Hoewel je in theorie ook met de boot en vervolgens auto naar Toronto zou kunnen reizen, doet in de praktijk vrijwel niemand dit. Het vliegtuig is dus het meest geschikte vervoermiddel om de pakweg zesduizend kilometer die Amsterdam en Toronto van elkaar scheiden te overbruggen. Met de hedendaagse straalvliegtuigen doe je daar ongeveer zeven uur over inclusief het opstijgen en landen. Door tegenwind of een ongunstige route kan daar een beetje tijd bij komen, als je de wind in de rug hebt dan kan de vlucht in het gunstigste geval in ruim zes uur voorbij zijn. De officiële tijden tonen vaak een vluchtduur van ruim acht uur voor de heenweg en ruim zeven uur voor de terugweg. Daarmee bouwen de luchtvaartmaatschappijen een kleine marge in voor zichzelf.Er is voldoende keuze aan luchtvaartmaatschappijen om de oversteek over de Atlantische Oceaan mee te maken. Air Canada en KLM onderhouden rechtstreekse verbindingen tussen Amsterdam Schiphol Airport en Toronto Pearson International Airport. Let wel op als je een vliegticket boekt bij één van deze twee maatschappijen, want zij bieden ook tickets aan met een overstap. Die worden soms door partners zoals Air France in het geval van KLM uitgevoerd. Je kunt ook vliegen met andere maatschappijen zoals Lufthansa, Delta, Swiss of British Airways. Dit zijn altijd vluchten met tenminste één overstap.

De prijzen voor vliegtickets naar Toronto beginnen soms al onder de vijfhonderd euro per persoon voor een retour. Kijk wel of bepaalde diensten zoals bagage, maaltijden en zo inbegrepen zijn als je vliegtickets met elkaar gaat vergelijken. Soms kan goedkoop duurkoop zijn. In bepaalde periodes is de vraag naar Toronto vliegtickets vrij groot, waardoor de vanaf-prijzen van de tickets hoger liggen. Als je voor dit soort reisperiodes, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, vrij laat boekt dan kunnen de prijzen een flinke hap uit je reisbudget opslokken of kan het reizen naar Toronto zelfs buiten het budget vallen.

Voordat je aan boord gaat van een vliegtuig richting Toronto, moet je je eTA voor Canada geregeld hebben. Dit is een elektronische toelating die verplicht is als je met een Nederlands paspoort visumvrij naar Canada wilt vliegen. Je kunt je Canada eTA vooraf via internet regelen. Daar zitten altijd kosten aan verbonden.

Je kunt onder andere met KLM naar Toronto vliegen

Toronto Pearson International Airport

De internationale luchthaven van Toronto heet Toronto Pearson International Airport. Het is de drukste luchthaven van het land met pakweg vijftig miljoen passagiers per jaar. Ongeveer veertig procent van alle passagiers komt voor rekening van de binnenlandse vluchten en pakweg een kwart van alle passagiers vliegt tussen Canada en de Verenigde Staten. Dit noemt men ‘transborder passenger traffic’. De rest, om en nabij een derde van alle passagiers, valt in de categorie internationale vluchten. Nationale luchtvaartmaatschappij Air Canada is de grootste partij op Toronto Pearson International Airport, gevolgd door het eveneens Canadese WestJet dat in 1996 als low-cost alternatief op de Canadese markt gezet werd. Inmiddels is WestJet uitgegroeid tot de nummer twee luchtvaartmaatschappij van Canada.

Toronto Pearson International Airport ligt ongeveer 22 kilometer ten noordwesten van het hart van de stad: Downtown Toronto. Het vliegveld telt vijf start-/landingsbanen en twee luchthaventerminals die van alle gemakken voorzien zijn.

Op Toronto Pearson International Airport heet men je welkom in Canada

Vervoer van de luchthaven naar de stad

Nadat je op Toronto Pearson International Airport geland bent zijn er meerdere manieren om naar de stad te reizen. Het handigste is en blijft in veel gevallen de taxi. Je stapt bij de terminal in en de taxi brengt je vervolgens zo efficiënt en snel mogelijk naar je eindbestemming binnen Toronto. Voor taxiritten die door taxi’s met een officiële vergunning uitgevoerd worden betaal je een vast bedrag per rit die gebaseerd is op de zone waar je naartoe gebracht wordt. Reken op gemiddeld ongeveer 55 tot 70 Canadese dollar voor een rit van de luchthaven naar Downtown Toronto. Dat is inclusief de belastingen, maar exclusief de fooi. De duur van de rit hangt erg af van je eindbestemming, de gekozen route en de drukte onderweg. Reken op gemiddeld een half uur tot een uur.

Een veel gebruikte goedkopere optie om naar de stad te reizen is met de Union Pearson Express. Deze trein rijdt tussen 5:30 en 1:00 uur ieder kwartier tussen de luchthaven en treinstation Union Station dat centraal in Downtown Toronto gelegen is. Van daaruit kun je met de metro of bus doorreizen naar je eindbestemming in de stad. De treinrit heeft een totale afstand van 23,3 kilometer waar je ongeveer 25 minuten over doet. Gemiddeld maken ruim tienduizend reizigers per dag gebruik van de Union Pearson Express.

De bus is de derde mogelijkheid om van en naar de luchthaven te reizen. Er zijn verschillende busverbindingen. Voor de actuele situatie kun je een routeplanner zoals Google Maps gebruiken of op de website van de Toronto Transit Commission kijken.