Museums in Toronto

Tijdens een stedentrip is een museumbezoek vaak een prima mogelijkheid om een stad, streek, provincie of land beter te leren kennen. De geschiedenis, cultuur, folklore en kunst van een bestemming vertelt immers veel over het verleden en heden van een volk of plaats. In Toronto kom je goed weg, want er is een goede diversiteit aan interessante musea die je kunt bezoeken.

Op deze pagina hebben we, in volledig willekeurige volgorde, informatie gepubliceerd over een flink aantal musea in Toronto die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.

Art Gallery of Ontario

Als kustmuseum neemt de Art Gallery of Ontario (AGO) een belangrijke plek in Canada in. Het wordt zelfs benoemd als één van de grootste kunstmusea in Noord-Amerika. De meer dan vijf-en-negentig-duizend werken schetsen een beeld van alomvattende kunst uit alle windstreken. Ook is hierin een diversiteit aan kunststromingen meegenomen. Bekende namen als Peter Paul Rubens, Marc Chagall, Claude Monet, Joan Miró, Andy Warhol en Fernand Léger worden met het grootste gemak afgewisseld met kunst van minder bekende kunstenaars en nieuwkomers. Het is dan ook de missie van Art Gallery of Ontario om mensen middels kunst samen te brengen, waardoor er een nieuwe manier ontstaat om de wereld waar te nemen. Het prachtige pand waarin de Art Gallery of Ontario is gevestigd is ontworpen door de Canadese architect Frank Gehry, wiens wieg in Toronto heeft gestaan. Een ander bekend pand van Gehry is het Guggenheim in Bilbao.

Meer info: https://ago.ca

Museum of Contemporary Art Toronto Canada

Het MOCA in Toronto staat voor Museum of Contemporary Art Toronto Canada. Dit hedendaagse museum verwacht in september 2018 haar deuren te openen op een nieuwe locatie in Lower Junction. Een voormalig pand aan de Sterling Road, wat bekend staat als ‘Tower Automotive Building’, is deels aangepast en verbouwd tot nieuw onderkomen. Bezoekers kunnen in dit museum genieten van indrukwekkende architectuur en kunst op allerlei mogelijke manieren.

Meer info: https://museumofcontemporaryart.ca

Royal Ontario Museum

Het opmerkelijke gebouw aan Queens Park in Toronto behoort toe aan het Royal Ontario Museum. Het werd ontworpen door de Poolse architect Daniel Libeskind en ontving dankzij de vormgeving al snel de naam ‘the Chystal’. Het miljoenen project werd mogelijk gemaakt door een meer dan genereuze gift van Michael Lee-Chin, een zakenman uit Jamaica. Het was zijn manier om Canada te bedanken voor alle kansen die hij en zijn familie heeft mogen ontvangen. Het Royal Ontario Museum (ROM) wordt gezien als belangrijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor wat betreft wereldculturen en geschiedenis. Je kunt er bijvoorbeeld uiteenlopende Chinese en Canadese archeologische voorwerpen en kunstwerken bewonderen, maar er is ook een afdeling paleontologie, zoölogie en geologie. De diversiteit maakt een bezoek zeker aantrekkelijk.

Meer info: https://www.rom.on.ca/en

Skelet van een dinosaurus in het Royal Ontario Museum

Ontario Science Centre

Het overwegend groene Flemingdon Park vormt deels het toneel voor het Ontario Science Centre. Het museum, wat al sinds 1969 bestaat, mag jaarlijks duizenden bezoekers verwelkomen die er graag op interactieve manieren de wereld en het heelal ontdekken. Wetenschap, technologie en maatschappij komen hier op fascinerende wijze samen. De afdeling ‘Space’ neemt je mee de ruimte in, het ‘Weston Family Innovation Centre’ laat je brein kraken over hoe je magnetische vloeistof maakt en in het Omnimax Theater kun je kennismaken met de ultieme filmbeleving. Het uitdagende karakter van het Ontario Science Centre maakt het een aantrekkelijk uitstapje voor het hele gezin.

Meer info: https://www.ontariosciencecentre.ca

Bata Shoe Museum

De website van het Bata Shoe Museum opent met de quote ‘For every shoe there’s a story’. Een typerende uitspraak voor waar het museum voor staat. Bata Shoe Museum heeft een bijzonder fraaie collectie schoenen waar menig dame jaloers op is. Monolo Blahnik, Vivienne Westwood en Salvatore Ferragamo zijn uiteraard vertegenwoordigd. Maar de collectie gaat nog verder terug. Je doorloopt als het ware de mode in schoenen die begint in de zestiende eeuw tot aan het hedendaagse straatbeeld. Het Bata Shoe Museum is gevestigd aan de Bloor Street West in Toronto.

Meer info: www.batashoemuseum.ca

Gardiner Museum

In de directe omgeving van het Royal Ontario Museum bevindt zich het Gardiner Museum. Dit museum, wat in 1984 werd geopend door George en Helen Gardiner, staat geheel in het teken van klei. De collectie bestaat onder andere uit vazen, sculpturen, servies, kruiken, decoratie en andere vormen van kunst. De oorsprong van sommige delen uit de collectie gaan heel ver terug in de tijd. Maar de hedendaagse collectie is zeker niet minder interessant. Liefhebbers kunnen zelf ook deelnemen aan een workshop. Op de website van het Gardiner Museum worden alle opties vermeld.
Aga Khan Museum

Het hypermoderne pand, waarin het Aga Khan Museum is gevestigd, werd ontworpen door Pritzker Architecture Prize winnaar Fumihiko Maki. Het spel met het licht was een belangrijke peiler voor de architect. De lichtinval creëert immers ook kunst op de wanden, vloeren en buitenzijde van het gebouw. De collectie van het Aga Khan Museum omvat van alles wat te maken heeft Islamitische samenleving. De moslim cultuur, kunst, wetenschap en erfgoed wordt hier op passende wijze tentoongesteld. Het museum probeert met de collectie een brug te slaan tussen tijdperken en beschaving.

Meer info: https://www.agakhanmuseum.org

Hockey Hall of Fame

De nationale sport van Canadezen is ijshockey. Een museum over deze sport kan dan ook niet uitblijven. De exposities van de Hockey Hall of Fame laat je episodes uit het verleden herbeleven. Middels foto, filmmateriaal, gewonnen bekers, tenues en sport attributen worden verschillende sporter, belangrijke personen en bijzondere momenten belicht. De Hockey Hall of Fame is te vinden aan de Yonge Street in Toronto.

Meer info: https://www.hhof.com

Hockey Hall of Fame