Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Toronto op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Toronto of Canada kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

In Canada (dus ook in Toronto) bel je in geval van nood het standaard telefoonnummer 911. Dit gratis noodnummer brengt je in contact met een operator die ervoor zorgt dat de juiste actie ondernomen wordt.

Alcohol

In Canada zijn er strenge wetten ten aanzien van alcohol. Zo mag je in Toronto (en elders in Ontario) pas drinken vanaf je negentiende. Je mag zelfs geen bar binnen als je nog geen 19 jaar oud bent. Met het gezin een bar bezoeken is ook niet toegestaan. Je ziet dan ook op plekken waar wel alcohol geschonken wordt en waar je wel met kinderen mag komen een vermelding dat families welkom zijn. Alcohol kopen kun je alleen maar in zogenaamde ‘liquor stores’. De minimumleeftijd is ook hier weer 19 jaar en er wordt zelfs aangegeven dat iedereen die jonger dan veertig jaar lijkt om een dubbele foto-ID gevraagd kan worden.
Alcohol op de openbare weg nuttigen is ook niet toegestaan. Je ziet hier dan ook bij menig picknick mensen uit een bruine zak drinken. Terrassen waar alcohol geschonken worden zijn niet toegankelijk vanaf de straat. Je moet langs binnen lopen om het terras op te kunnen.

Documenten en visum

Om naar Canada te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet tenminste geldig zijn tot het moment dat je Canada weer verlaat. Hanteer voor de zekerheid een ruimere geldigheidsdatum voor het geval dat je door onvoorziene omstandigheden langer in Canada moet blijven. Denk aan een zwaar vertraagde of zelfs geannuleerde vlucht, maar ook aan een mogelijk onverwachte ziekenhuisopname door een ongeval of ziekte. Je weet het maar nooit.
Als houder van een Nederlands paspoort die als toerist voor maximaal zes maanden naar Canada reist, is er geen visumplicht. Wel heb je een zogenaamde elektronische toelating nodig als je met het vliegtuig naar Toronto (of een andere Canadese luchthaven) reist. Dit noemt men een eTA. De kosten bedragen via de officiële site 7 Canadese dollar per persoon. Een eTA is vanaf de toewijzing vijf jaar geldig en je mag dan een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen.
Er zijn ook verschillende Nederlandse visumbureau’s die een eTA of visum voor Canada aanbieden. Je betaalt dan meer omdat deze bedrijven servicekosten verwerken in hun tarieven. Je hebt dan wel als voordeel dat je ook per bank (iDeal) kunt betalen en dat je Nederlandstalige ondersteuning hebt.

Meer info over het Canada visum of eTA Canada

Paspoort met een 'visa on arrival' stempel van Canada.

Drinkwater

In Toronto kun je het leidingwater in principe zonder enige problemen gebruiken als drinkwater. Het heeft wel een sterke chloorsmaak, waardoor wij Europeanen het vaak als minder lekker ervaren. Mocht er ergens water uit een kraan komen dat niet drinkbaar is, dan staat dat duidelijk aangegeven met ‘no potable’ of ‘no drinking water’.

Elektriciteit

In Canada wordt net als in de Verenigde Staten een netspanning van 110-120 volt, 60 Hz wisselstroom gebruikt. Kijk daarom of de apparatuur die je gebruikt daarvoor geschikt is. Zo niet, dan heb je een transformator nodig. Wat je sowieso altijd nodig hebt is een adapter of wereldstekker. Dat komt omdat de stopcontacten en stekkers in Canada anders zijn dan in Nederland. Ze gebruiken de zogenaamde Amerikaanse stekkers en stopcontacten, waarbij de twee pinnen dichter bij elkaar zijn en plat zijn in plaats van rond.

Stopcontacten in Toronto

Feestdagen

In Canada, en dus ook in Toronto, worden er enkele feestdagen gehouden, waarbij winkels, overheidsinstellingen, banken, scholen en musea gesloten kunnen zijn.

Dit zijn de feestdagen in die in heel Canada gevierd worden:
1 januari – Nieuwjaarsdag
In maart of april – Pasen
Maandag voor 25 mei – Victoria Day
1 juli – Canada Day
Eerste maandag in september – Labour Day
Tweede maandag in oktober – Thanksgiving
11 november – Remembrance Day
25 december – Kerstmis
26 december – Boxing Day (= Tweede Kerstdag)

Fooien

Het geven van fooien is zeer gebruikelijk in Toronto. Dat geldt overigens voor heel Canada en ook de Verenigde Staten. Het personeel in de horeca en in hotels moet het grotendeels van de fooien hebben. Datzelfde geldt overigens voor taxichauffeurs, gidsen en kappers. Voor bedienend personeel, taxichauffeurs en kappers is een fooi van 15 tot 20 procent normaal. Veel restaurants tellen automatisch al 18% op over de eindrekening als je met een gezelschap van tenminste zes mensen bent. Betaal je met een creditcard? Dan kun je via de betaalautomaat de fooi (aangeduid als ’tip’) als bedrag of als percentage ingeven. Vaak zijn de keuzes 15%, 18% en 20% al vooraf opgegeven. In een grote stad als Toronto, waar de kosten voor levensonderhoud wat hoger zijn dan op het platteland, is 18 of 20 procent meer gebruikelijk dan 15 procent. Het is een richtlijn, hoewel minder dan 15% fooi geven ‘not done’ is. Een enige uitzondering is als het enorm mis is gegaan en dan wordt er wel verwacht dat je dat expliciet aangeeft als een reden om geen of minder fooi te geven.

Aan kruiers die je koffers en/of tassen van of naar je kamer brengen betaal je 1 dollar per koffer of tas. De bediende van de valet-parking betaal je een dollar voor iedere keer dat ze je auto brengen. Dat is naast de parkeerkosten die je sowieso al moet betalen.

Iedere dag dat je kamer schoongemaakt wordt leg je één tot twee dollar fooi weg voor degene die dit komt doen. Leg het geld bij voorkeur op je hoofdkussen neer. Op die manier ontstaat er geen enkele twijfel of het geld als fooi bedoeld is. Verblijf je in een luxe hotel of heb je een familiekamer of suite? Dan is twee euro eigenlijk wel het minimum en zou je kunnen overwegen om tot drie Canadese dollar fooi te geven.

Geld

n Canada betaal je met de Canadese dollar. Vergis je niet, dit is niet dezelfde dollar waarmee je in de Verenigde Staten betaalt. In Toronto kun je vrijwel alles met een creditcard betalen. Contant geld heb je daarom amper nodig. Ook de fooi bij een etentje of drankje kan per creditcard betaalt worden. Toch zul je er niet aan ontkomen om ook wat contant geld op zak te hebben. Er zijn plekken waar je niet met creditcard kunt betalen of waar een minimumbedrag voor creditcardbetalingen geldt.
Er zijn plekken waar ze wel Amerikaanse dollars accepteren, maar dat geschiedt meestal tegen een ongunstige wisselkoers. Zo wordt er vaak 1 USD tegen 1 CAD gewisseld, terwijl de Amerikaanse dollar gemiddeld genomen ongeveer 30 procent meer waard is dan de Canadese dollar.
Je kunt in Toronto bij een groot aantal geldautomaten (ATM’s) Canadese dollars opnemen van je rekening, mits je bankpas op ‘wereldprofiel’ staat. Houd er rekening mee dat de meeste geldautomaten een kleine transactievergoeding rekenen, meestal iets van twee dollar of zo.

TIP: Wisselkoers berekenen en Canadese dollars bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Canadese dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Canada niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de Canadese dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Canadese dollars die net door een geldautomaat uitgespuwd zijn.

Internet

De tijd van internetcafés is in Toronto vrijwel helemaal over. Je ziet ze nog maar zelden in het straatbeeld van de stad. Tegenwoordig kun je op veel plekken al dan niet gratis gebruik maken van draadloos internet via Wi-Fi-verbindingen. Veel accommodaties bieden gratis wifi aan hun gasten aan en ook in een groot aantal restaurants of bars kun je als gast online gaan. Met je mobiele telefoon kun je natuurlijk ook via het mobiele netwerk online gaan. Kijk wel vooraf goed wat voor roamingkosten je provider in rekening brengt voor internet in Canada. Het kan vrij prijzig zijn. Kijk ook of er misschien voordelige databundels zijn.

Metrieke stelsel

In tegenstelling tot de Verenigde Staten werkt men in Canada wel met het metrieke stelsel. Dat betekent dat afstanden in Canada in kilometers aangeduid worden, dat de snelheden in kilometers per uur aangeduid worden en dat je benzine of diesel gewoon in liters tankt.

Openingstijden winkels

Supermarkten en drankhandels zijn in Toronto vaak zeven dagen per week geopend. Ze openen meestal vroeg in de ochtend (7 of 8 uur) en sluiten meestal pas ergens rond 21 of 22 uur ’s avonds. De normale winkels zijn in Toronto over het algemeen zes dagen per week geopend, maar in het centrum zijn redelijk wat winkels ook op zondagen open. Mocht je wat te eten of drinken willen hebben dan zijn er zogenaamde ‘convenience stores’ zoals bijvoorbeeld 7-Eleven die vaak zeer ruime openingstijden kennen.

Prijsniveau

Gemiddeld genomen zijn de prijzen in Toronto vergelijkbaar of iets goedkoper dan in West-Europese steden. Veel hangt af van de huidige wisselkoers tussen de euro en de Canadese dollar. Producten zoals brandstof, fastfood van de bekende ketens en Noord-Amerikaanse kledingmerken zijn vaak goedkoper dan bij ons. Alcohol en sigaretten zijn aanzienlijk duurder dan in Nederland. Ook is uit eten niet goedkoop als je de totale eindrekening inclusief de fooi bekijkt. Opvallend is dat ontbijten vaak net zo duur is als een lunch.

Rookverbod

Zomaar ergens een sigaret of sigaar opsteken in Toronto? Vergeet het maar. Het aantal plekken waar je mag roken is zeer beperkt. Binnen roken kun je bijna nergens meer, in ieder geval niet in openbare ruimtes. Er zijn ook plekken op straat waar een rookverbod geldt. Dat staat dan door middel van stickers of bordjes aangeduid. Zo mag je soms in de straal rond de ingang van kantoorgebouwen, winkels en winkelcentra ook niet meer zomaar een peuk opsteken.

Taal

Canada kent twee officiële talen: Engels en Frans. Toronto ligt in de provincie Ontario waar Engels de gangbare taal is. De Engelstalige Canadezen spreken vaak amper Frans, terwijl de Franstalige Canadezen (onder andere in de provincie Quebec) vaak wel goed Engels kunnen spreken. In Toronto wonen niet zoveel mensen waarvan Frans de moedertaal is.

Tijdsverschil

Het is in Toronto zes uur vroeger dan in Nederland. Dat geldt zowel tijdens de zomertijd als in de wintertijd. Er zijn twee uitzonderingen: tussen de tweede en laatste zondag van maart is het tijdsverschil 5 uur. Tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november is het in Toronto ook vijf uur vroeger dan in Nederland. Dit komt doordat men de zomertijd en wintertijd op andere data in laat gaan dan in Nederland.

Veiligheid

Canada behoort gemiddeld genomen tot de meest veilige westerse landen ter wereld. Dat betekent niet dat er geen criminaliteit voorkomt. Waar mensen zijn, is misdaad. Dat is een algehele regel die eigenlijk amper uitzonderingen kent. In een grote stad als Toronto kun je ook als toerist te maken krijgen met kleine criminaliteit en bij uitzondering bij een zwaarder misdrijf. Wees altijd alert, berg kostbaarheden en geld zoveel mogelijk op in een kluis en geef zakkenrollers geen kans. Dat zijn eigenlijk dezelfde adviezen die je voor bijna iedere grote stad kunt geven. Voor de zekerheid willen we nog een keer benadrukken dat je ook in Toronto een slachtoffer van diefstal of in wat mindere mate van geweld kunt worden.