Canada visum en eTA

Stel dat je met een Nederlands paspoort naar Toronto wilt vliegen. Dan is een geldig paspoort niet voldoende om langs de immigratie te komen. Men wil in Canada tegenwoordig vooraf weten wie je bent, waar je vandaan komt, wat je komt doen en waar je in Canada verblijft. Men wil vooral vooraf inschatten of jij als bezoeker een eventuele bedreiging zou kunnen vormen voor het land. Denk daarbij niet alleen aan terrorisme, maar ook aan het onwettig werken in Canada of langer verblijven dan dat volgens de regels toegestaan is. Iemand voor de grens tegenhouden is immers eenvoudiger dan iemand die al binnen de landsgrenzen is terugsturen.

Visum of eTA?

Er bestaan twee soorten inreistoestemmingen voor Canada. Ten eerste heb je het visum. Een visum is eigenlijk vooral nodig als jouw reis niet in aanmerking komt voor een eTA. Een eTA is bedoeld voor toeristen die per keer maximaal 90 dagen naar Canada reizen. Een eTA (electronic Travel Authorisation) is een elektronische toelating. Het vervangt het vroegere visumvrij reizen waarbij je aan boord van het vliegtuig een zogenaamde ‘arrival card’ in moest vullen. Nu doe je dat vooraf via internet. De luchtvaartmaatschappij mag mensen zonder een geldige eTA (of Canada visum) niet aan boord nemen richting Canada.

Een visum is bedoeld voor zakenmensen, studenten die in Canada gaan studeren en mensen die om andere redenen dan toerisme naar Canada reizen. Ook wie langer dan 90 dagen aaneengesloten naar Canada wil reizen heeft een visum nodig in plaats van een eTA.

Een eTA aanvragen

Je vraagt je eTA voor Canada simpel online aan. Als je dat enkele dagen vooraf doet dan is dat vaak prima, maar eerder kan ook. Een eTA is immers 5 jaar na afgifte geldig en je mag met een eTA meerdere keren naar Canada reizen. Er is wel een restrictie: als je een nieuw paspoort hebt, heb je een nieuwe eTA voor Canada nodig zodra je weer naar Canada reist.

Er zijn verschillende manieren om een eTA voor Canada aan te vragen. De goedkoopste manier is via de officiële site van de Canadese overheid. Je hebt dan wel een creditcard nodig voor de betaling en de aanvraag kan alleen maar in het Engels of Frans.

Steeds meer mensen regelen hun eTA of visum voor Canada via Nederlandse visumsites. Zij bieden ondersteuning bij de aanvraag, zorgen ervoor dat je de aanvraag ook in het Nederlands kunt doen en je kunt meestal ook op andere manieren betalen zoals via iDeal, een bankoverdracht of met PayPal. De prijs ligt hoger dan via de site van de Canadese overheid, omdat je betaalt voor de extra service die je ontvangt.

Een site waar je je Canada visum of eTA kunt regelen is ….

Vraag en antwoord

V: Hebben kinderen hun eigen eTA of visum voor Canada nodig?
A: Ja, iedere bezoeker moet een eigen eTA of visum hebben.

V: Ik stap over in Canada om door te vliegen naar Amerika. Heb ik dan een eTA nodig?
A: Nee, als je binnen de internationale terminal blijft om over te stappen dan ga je officieel Canada niet binnen.

Paspoort met een 'visa on arrival' stempel van Canada.