Bezienswaardigheden in Toronto

Als je een stad zoals Toronto bezoekt dan zul je waarschijnlijk willen weten wat de belangrijkste hotspots van de stad zijn. Wat moet je zien en wat moet je doen in Toronto? Wat zijn de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, waar vind je de leukste wijken en wat zijn de gaafste attracties van Toronto? Op deze pagina vind je de antwoorden op deze vragen.

Wij hebben de plekken en bezienswaardigheden in Toronto die volgens ons de moeite waard zijn op een rijtje gezet. Natuurlijk geven we alvast wat beknopte informatie. De rest vind je op websites waar we onder de artikelen naar verwijzen.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Toronto bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Toronto.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Toronto
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Toronto via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Toronto via GetYourGuide

CN Tower

Het zicht op de skyline van Toronto wordt gedomineerd door de ruim 550 meter hoge CN Tower. Ten tijde van de voltooiing in 1976 was dit de hoogste televisietoren van de wereld. Inmiddels is dit record niet langer toegeschreven aan de CN Tower in Toronto. De zendmast is nog wel immens populair onder de vele toeristen die de stad Toronto bezoeken. Zij brengen graag een bezoek aan de CN Tower om er te genieten van het meer dan mooie uitzicht over de stad. Het panorama platform bevindt zich op zo’n 350 meter boven de grond. Heel bijzonder is de glazen vloer, waardoor je lijkt te zweven. Nog iets hoger is de ‘SkyPod’. Hier is een expositie over de toren te bewonderen en heb je een nog beter uitzicht over de regio. In de CN Tower kun je, behalve genieten van dit spectaculaire uitzicht, ook een vorkje prikken in het restaurant. Reserveren is wel aanbevolen.

Meer info: www.cntower.ca

Uitzicht vanaf de CN Tower

Distillery District

De geschiedenis van het ‘Distillery District’ in Toronto begint bij een windmolen in Toronto Bay, die er in 1832 werd gebouwd. Engelse immigranten James Worts en William Gooderham ontpoppen zich als zakenman en molenaar en staan dan aan het begin van hun avontuur. Hun distilleerderij groeit uit tot een volwaardig bedrijf en geschiedenis is geschreven. De molen is inmiddels vervangen door bakstenen gebouwen waar nog altijd grote omzetten worden gegenereerd. Nu vandaag wordt dit werkgebied het Distillery District van Toronto genoemd en is het benoemd tot historisch erfgoed. Dit sfeervolle stadsdeel van Toronto is uitermate geschikt voor het bezoeken van een goed restaurant, gezellig cafe, museum of om er te winkelen. Daarnaast levert een wandeling door het ‘Distillery Historic District’ mooie plaatjes op, omdat er tussen de moderne gebouwen nog altijd verschillende Victoriaanse Industriële architectuur te vinden is.

Het Distillery District is een plaatje om te zien.

Toronto Zoo

Eén van de mooiste dierentuinen in Canada bevindt zich hier in Toronto. Het ontstaan van Toronto Zoo ligt in negentiende eeuw. Omstreeks 1888 schonk Daniel Lamb enkele rendieren, waarmee Riverdale Zoo ontstond. Jaren later werd dit uitgebreid en veranderde de dierentuin de naam in Metro Toronto Zoo. Pas in 1998 werd de dierentuin omgedoopt tot Toronto Zoo. Inmiddels is de dierentuin uitgegroeid tot een bezienswaardigheid die door vele toeristen gretig wordt bezocht. Het dierenrijk is ongekend groot en divers. De dierenverblijven zijn ruim van opzet en komen zo goed mogelijk overeen met hun natuurlijke habitat. Een dagje in Toronto Zoo is in te vullen met verschillende activiteiten, waaronder meet & greets, het bijwonen van voeder momenten en attracties.

Meer info: www.torontozoo.com

Nathan Phillips Square

Midden in het centrum van Toronto, aan Bay Street en Queen Street, bevindt zich het Nathan Phillips Square. De uitstraling van dit ruim bemeten plein in de stad, is grotendeels te danken aan de Finse architect Viljo Revell en landschapsarchitect Richard Strong. Hij ontwierp ook de ‘New City Hall’ van Toronto. De naam ‘Nathan Phillips Square’ is een verwijzing naar een voormalige burgemeester van Toronto. Nathan Phillips Square huisvest het stadhuis van Toronto, een vijver die in de winter als schaatsbaan dient, het herdenkingspark voor Hiroshima ‘Peace Garden’ en enkele hoge kantoorpanden.

Het bekende Nathan Phillips Square in het hart van Toronto

Casa Loma

De in neogotische stijl opgetrokken ‘Casa Loma’ is een erfenis uit de twintigste eeuw. Omstreeks 1911 ontving de Canadese architect Edward James Lennox de opdracht tot het bouwen van een luxueus woonobject voor Sir Henry Pellatt, een Canadese zakenman en militair. Het werd een kasteel. De fortuinlijke successen van deze zakenman werden voornamelijk geboekt door zijn vooruitlopende visie in hydro-elektriciteit. Successen, rijkdom en zijn leven tussen royals en beroemdheden tekende zijn leven. Helaas verkwiste hij hiermee ook heel veel geld, wat resulteerde in een persoonlijk faillissement in 1920. Casa Loma, wat eigenlijk ‘heuvel huis’ betekent, is inmiddels ingericht als museum. Tegenwoordig kan iedereen een kijkje nemen in de vele gedecoreerde kamers die het huis telt en omliggende landgoed. Je treft er onder meer authentieke meubels, serviesgoed, historische auto’s en kunst uit voorgaande eeuwen. Casa Loma is gelegen aan Austin Terrace in Toronto.

Meer info: www.casaloma.ca

Toronto Eaton Centre

In het centrum van de stad, tussen Yonge Street, Queen Street, Bay Street en Dundas Street, bevindt zich een heus ‘shopping walhalla’. Toronto Eaton Centre is namelijk één van ’s werelds grootste winkelcentra. Het winkelcentrum is vernoemd naar de Ierse immigrant ‘Timothy Eaton’ die in het verleden in de handel met ‘Eaton’s deparment store’ snel naam en faam had opgebouwd. De opening van Toronto Eaton Centre vond plaats in 1977 en werd destijds gezien als revolutionair en invloedrijk. Sinds die tijd zijn de meerdere verdiepingen gevuld met uiteenlopende koopwaar, restaurants en entertainment. Met name tijdens de kerstperiode is het sfeervolle Toronto Eaton Centre omgetoverd tot een waar sprookjesparadijs.

Toronto Eaton Centre

Ripley's Aquarium of Canada

Ripley Entertainment heeft in Canada meerdere vestigingen waar je als toerist goed kunt vertoeven. De organisatie staat weliswaar bekend om het griezelige ‘Ripley’s Believe it or Not!’, maar heeft daarnaast ook verschillende aquariums, een theater en minigolf banen. Ripley’s Aquarium of Canada in Toronto is in ieder geval een leuk dagje uit voor jong en oud. Er zijn zo’n twintigduizend exotische waterdieren te bewonderen die vaak meters diep onder het zeeniveau leven. Een glazen tunnel maakt het zelfs mogelijk om onder een haai door te lopen. Daarnaast zijn er nog uiteenlopende activiteiten en programma’s waar je aan deel kunt nemen. Denk hierbij aan het verzorgen van dieren, duiken, zwemmen met pijlstaartroggen en nog heel veel meer.

Ripley's Aquarium of Canada

Yonge–Dundas Square

Omstreeks 2002 vond er een herinrichting plaats op de kruising van Yonge Street en Dundas Street. Het was een begin van het ontstaan van Yonge-Dundas Square zoals we die nu kunnen bewonderen. Dundas Square, zoals dit plein veelal wordt genoemd, is met name een plek waar uiteenlopende festiviteiten, voorstellingen, concerten en promoties plaatsvinden. Het wordt daarmee gekenmerkt als het hart van downtown Toronto. Sommigen zullen al snel een vergelijking trekken met Times Square in New York. De grootste attractie aan de Yonge-Dundas Square vormen de uitbundige en soms ietwat excentrieke uitgedoste bezoekers. Er is dan ook regelmatig een ware smeltkroes van persoonlijkheden te ontdekken.

Yonge–Dundas Square

Toronto Islands

De overwegend rustige eilanden van Toronto bevinden zich ten zuiden van het entertainment district. Met een veerboot vaar je in ongeveer een kwartier vanuit Harbourfront naar de groene eilanden van Toronto. De veerboot kent drie routes: naar Hanlan’s Point, naar Ward’s Island en naar Centre Island. Veel bezoekers trekken naar Toronto Island voor de natuur, de rust, de vele stranden of om er lekker per fiets of kano actief te zijn. Centre Island is met name tijdens de zomermaanden een veelbezochte plek voor het bijwonen van festivals en concerten. Het ‘Centreville Amusement Park’ is geliefd bij jong en oud. Tijdens de weekenden kan het er behoorlijk druk zijn.

St. Lawrence Market

De overdekte St. Lawrence Market in Toronto is populair bij zowel de inwoners van de stad als de vele bezoekers. Al sinds 1803 proberen lokale boeren en andere ondernemers hun goederen te verkopen. En nog altijd wordt hier in de inmiddels gerestaureerde markthallen uiteenlopende koopwaar uitgestalt en tref je meest verse ingrediënten aan. De St. Lawrence Market vormt daarmee een aangename kennismaking met de Canadese cultuur, authentieke gerechten en de samenleving.

Meer info: www.stlawrencemarket.com

De beroemde St. Lawrence Market in Toronto

Cathedral Church of St. James

Al in de tweede helft van de achttiende eeuw werd er gestart met de bouw van de Cathedral Church of St. James. Het huidige stenen ontwerp werd echter in 1850 gebouwd, waarmee het het afgebrande houten exemplaar verving. De architectonische stijl laat zich omschrijven als neogotische. Kenmerkend hiervoor zijn de vele spitsbogen en de romantische middeleeuwse vormen. De Cathedral Church of St. James is een populaire historische bezienswaardigheid in Toronto. Bezoekers dienen zich echter wel bewust te zijn van de diensten die er nog altijd plaatsvinden.

Meer info: https://stjamescathedral.ca

Cathedral Church of St. James

Old City Hall

Het prachtige historische stadhuis van Toronto is een markante verschijning tussen de moderne torens van de stad. Het was ooit het grootste gebouw van de stad. Het ontwerp van E.J. Lennox vind zijn oorsprong in 1889. Destijds was het ontwerp van het gebouw met de toren een moderne versie op de originele Romaanse stijl uit de elfde en twaalfde eeuw. Wanneer je het gebouw aan Queens Street wat van dichterbij bekijkt, kun je prachtige details bespeuren.

Old City Hall in Toronto

Chinatown

Zoals veel wereldsteden heeft ook Toronto zijn eigen Chinatown. Het stadsdeel Chinatown bevindt zich ten noorden van Queens Street en omvat straten als Dundas Street en Spadina Avenue. Dit kleurrijke en relaxte deel van Toronto is gevuld met heel veel elementen uit de Chinese cultuur. Denk hierbij aan Chinese restaurants, supermarkten, acupunctuur praktijken en streetfood. Tijdens festiviteiten als ‘Toronto Chinatown Festival’ en het ‘Chinese New Year’ wordt de Chinese cultuur nog meer tentoongesteld. Je kunt er dan onder andere traditionele dansen bijwonen.

Chinatown, de Chinese wijk van Toronto

Niagara Falls

Op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten kun je de wereldberoemde Niagara Falls bezoeken. De immens grote watervallen bevinden zich niet ver van de stad Toronto. Een uitstapje is dan ook snel gemaakt. Bezoekers van de Niagara Falls zijn vrijwel allemaal verbluft door de kracht die de watervallen laten zien. Het bijkomende geluid en luchtdruk die hiermee gepaard gaan, zijn een ware belevenis. Het was Sir Henry Pellatt, die we kennen van ‘Casa Loma’ in Toronto, die op het idee kwam om dit natuurgeweld te gebruiken voor het opwekken van energie. Bezoekers kunnen gerust een hele dag vertoeven bij de Niagara Falls. Je kunt met de ‘Maid of the Mist’ tour heel dichtbij komen, maar je kunt er ook voor kiezen om de watervallen vanaf de brug te bewonderen. Er is ook nog een rondleiding achter de waterval mogelijk en je kunt er mooie wandelingen in de natuur maken. In de directe omgeving van de Niagara Falls, die officieel uit Horseshoe Fall, American Falls en Bridal Veil Falls bestaat, is ook nog het entertainment district Clifton Hill te bezoeken.

Meer info: https://www.steden.net/canada/niagara-falls

Let op: Als je de Amerikaanse kant van de Niagara Falls ook wilt bezoeken, dan moet je de grens over. Dat kan alleen maar als je in het bezit bent van een geldig ESTA voor Amerika of als je een visum voor Amerika hebt. Het kan erg druk zijn bij de grenscontrole, waardoor je uitstapje naar Amerika wel wat geduld kan kosten. Een ESTA (elektronische toelating voor Amerika) moet je minstens drie dagen van tevoren aanvragen.

De indrukwekkende Niagara Falls liggen op anderhalf uur rijden van Toronto